Oi que molts de vosaltres no en sabíeu res, d'aquesta història? Potser ara començareu a pensar que sí, que estan passant coses...
Escrit el 12 d'octubre 2017
Començo pel principi: els bisbes nomenats aquests darrers anys pel Papa Francesc són pastors senzills amb una vessant social important i sempre atents a les perifèries. Per aquest motiu va nomenar bisbe de Bolonya, la capital roja d’Itàlia, Matteo Maria Zuppi, un habitual de la comunitat de Sant Egidi; a Palerm, Corrado Lorefice, activista antimàfia, bel·ligerant en contra del tràfic de persones; a Barcelona, Joan Josep Omella i Omella, conegut com a consiliari de l'ONG Mans Unides i per pertànyer a l’ala més social de l’Església Catòlica. El 21 de maig d’aquest 2017 el Papa Francesc va anunciar el seu nomenament com a cardenal (un cardenal és un clergue que ocupa el segon rang jeràrquic dins l’organigrama de l’Església, immediatament després del Papa). La dimensió social d'Omella és innegable, igual que la dels seus homòlegs de Palerm, Bolonya i també Chicago (Blase Cupich). Tots ells tenen estretes relacions amb la Comunitat de Sant Egidi, el fundador de la qual, Andrea Riccardi, va ser rebut pel Papa el passat tres de març per parlar de la pobresa i, també, de les perifèries.
Ara fa tres hores, Ricciardi acaba de penjar una piulada que ha passat completament desapercebut i que diu, textualment, “España y Cataluña, la secesión no es la respuesta. Buscar vías de dialogo”. Ricciardi parlant de Catalunya? El tweet t'adreça a un llarg article sobre Catalunya i Espanya. I què hi diu? Matisos importants: "la unitat no pot ser forçada per la força. Necessitem diàleg, paciència, obertura a les necessitats de l'altre, capacitat compositiva, fantasia política i institucional. I els governs de Madrid amb el pas del temps han mostrat poca sensibilitat a Catalunya, que se sent una nació". El més increïble és que ningú hagi captat fins ara la transcendència de tot plegat (he de donar les gràcies a un bon amic eclesiàstic d'alt rang). La Comunitat de Sant Egidi demana diàleg, una comunitat molt present avui a la Santa Seu, tal i com he explicat al principi. Atents!
13 d'octubre 2017
Insisteixo en el que vaig explicar ahir: La Comunitat de Sant Egidi és una associació pública de laics de l'Església Catòlica fundada a Roma el 1968 en acabar el Concili Vaticà II i de la que formen part més de 50.000 persones i és present en més de 60 països (entre aquests, Catalunya). El seu compromís és amb la caritat, la pregària, la comunicació de l'Evangeli, la solidaritat amb els pobres, l'ecumenisme i el diàleg com a camí de la pau i de la col·laboració entre les religions, però també com a mètode per a la reconciliació en els conflictes (repeteixo: per a la reconciliació en els conflictes!). El fundador de la comunitat, Andrea Ricciardi, va publicar ahir, 12 d'octubre, un llarg article que portava per títol "España y Cataluña, la secesión no es la respuesta. Buscar vías de diálogo". Però al text s'hi deia també que "la unitat no pot ser forçada per la força. Necessitem diàleg, paciència, obertura a les necessitats de l'altre, capacitat compositiva, fantasia política i institucional. I els governs de Madrid amb el pas del temps han mostrat poca sensibilitat a Catalunya, que se sent una nació". Crec que tot això és de molta importància perquè el Papa Francesc és molt proper a Sant Egidi així com bona part dels bisbes nomenats recentment, entre ells Joan Josep Omella. Potser ara queda tot una mica més clar...
14 d'octubre 2017
Un dels bons periodistes d'aquest país, d'aquells que intenta sobrevolar el soroll, treballa al diari ARA i amb un molt bon olfacte (i sempre en un discret segon pla) segueix amb atenció aquesta història que publico al meu facebook. Es posa en contacte amb mi i em demana les fonts d'aquesta història; els hi proporciono sempre i quan no les faci públiques. Així ho acordem. El 14 d'octubre el diari ARA publica un magnífic reportatge sobre tot això que porto explicant des de fa 48 hores. Aquí ho teniu: https://www.ara.cat/politica/comunitat-Sant-Egidi-qualifica-lactuacio_0_1887411453.html
9 de gener de 2018
L'arquebisbe emèrit de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, amic personal del Papa, creu que el "diàleg amb el govern central continua essent tan necessari com ho era abans de les eleccions, perquè el problema és polític i s'ha de resoldre en aquest àmbit de la política".
21 de gener de 2018
El Vaticà apel·la a una sortida dialogada al conflicte de Catalunya. Ho ha dit el secretari d'Estat, el cardenal Pietro Parolin, en una entrevista al setmanari Catalunya Cristiana en motiu del número 2.000 d'aquesta publicació. Parolin fa una crida a totes les parts en conflicte a "continuar parlant i escoltant-se".
28 de gener de 2018
L'arquebisbe Sistach insisteix de nou: "El problema de les relacions entre Catalunya i Espanya és un problema polític i ha de solucionar-se políticament i això demana sempre diàleg".
Porto temps dient que passen coses, i passaran coses...
Bernat Deltell. (Re)publicat el 9 de febrer de 2018