30 de gener. Un relat personal

30 de gener. Un relat personal

Un relat sobre el no debat d'investidura del 30 de gener

30 de gener de 2018. Què ha passat avui? (Matí. Primera part)

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha fet una gran jugada. Ha fet política en majúscules i passa la pilota al Tribunal Constitucional. Amplieu el camp de visió. Què hauria passat si Torrent hagués tirat pel dret? En sou conscients?

Hauria passat això: ple anul•lat en hores, Rull i Turull a presó altre cop, Roger Torrent citat a declarar amb números de visitar també la presó. I Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart tancats encara més temps. I festa grossa a Madrid pel 50è aniversari d'un tal Felipe VI.

Però resulta que el ple no s'anul·la, sinó que s'ajorna. Carles Puigdemont és l'únic candidat. I iniciem una batalla legal que acabarà a Europa (on Espanya ha perdut una peça important, Pérez de los Cobos). I hem desmuntat totes les portades dels diaris unionistes. En sou conscients?

Quins eren els titulars d'aquests diaris? O desobediència (amb les conseqüències ja explicades) o submissió i Puigdemont desterrat per sempre. I vet aquí que tenim un nou gir argumental, com ens té acostumats ja el procés. Ara la pilota és al TC i s'haurà de mullar (i ensorrar) encara una mica més.

Entenc que és difícil d'analitzar tot el que està passant perquè hi ha moltes peces en joc. Però no us desanimeu, no em sigueu "tribuneros". I tant que ens en sortirem. Llegiu què diuen els comunicats de les agències de notícies internacionals sobre el que ha passat aquest matí.

Acabo. Avui Felipe VI celebra el seu 50è aniversari, i el millor regal que alguns desitjaven per a sa excel·lència era el cap (metafòric) de Carles Puigdemont. Doncs mira, no el tindrà. La partida d'escacs continua, i la dama Soraya està una mica més tocadeta. Hi ha esquerdes. Continuarem!

30 de gener de 2018. Què ha passat avui? (Tarda. Segona part)

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, assegura que ha intentat contactar cinc vegades amb Carles Puigdemont i que no hi ha hagut manera. Jo crec que Puigdemont està preparant la conferència d'aquesta tarda a Bèlgica i ha desconnectat el mòbil

Dit això, recomano llegir amb molta atenció a la periodista Bea Talegón: "Cuidado: ahora intentarán que PDeCAT y ERC se partan la cara. Ojo con esto. Es la última oportunidad del gobierno de España y sus voceros: encender la brecha y dar a entender lo que no es". "Última oportunidad", diu...

Talegón acaba amb un avís: "No os dejéis manipular. Torrent ha dicho lo que ha dicho: su candidato ES PUIGDEMONT". Afegeixo dues piulades d'Ekaizer que em semblen molt interessants: "Torrent sabe lo que quiere y lo que se hace. "Una investidura que sea real y efectiva. El simbolismo, pues, no tiene cabida".

Pregunta innocent: si avui haguéssim investit Puigdemont hauria estat una investidura pràctica o simbòlica? Continuo amb Ernesto Ekaizer, i aquesta piulada em sembla important per a tots aquells que ja parleu de derrota i fracàs: "Todos sobre Roger Torrent. ¿Por qué antes de crucificarlo no se espera a ver qué hace? ¡Ya bastante tiene con soportar a la mafia del PP que le recuerda los dos hijos q tiene!". Sí, per què no esperem? Qué bonic veure Carles Puigdemont detingut el dia del 50è aniversari de Felipe VI, oi?

I tot per una investidura simbòlica! I què hauria suposat, celebrar aquesta investidura? Tenir un ple anul•lat en hores, Rull, Turull, Romeva i Forcadell a la presó de nou, Torrent citat a declarar. I Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart tancats encara més temps. Quin gran regal d'aniversari per a Felipe VI, oi?

I amb tot aquest panorama, què fa Roger Torrent? El que fa és: "ajorno i mantinc Puigdemont". I ja està. I vols guerra judicial, TC? Doncs la tindràs. Clar que la tindràs. De fet, el president del Parlament fa el que li va dir la senyora Merkel el 22 de desembre.

I què va dir Merkel en un comunicat oficial? Que es respectin els resultats del 21-12 (avís a Rajoy), que es formi govern (indepes, vinga!) i s'actuï sobre la base de l'Estat de Dret i de la Constitució espanyola. Nosaltres som complidors. I Soraya? Compleix? Ai, quan Merkel tingui govern!

I encara alguns diuen: “mira mira, que n'estan de contents els del 155 perquè ERC acata el TC”. Ah sí? Voleu dir? Ho dieu d'un partit que va votar NO a la Constitució de 1978 i que té el seu líder a la garjola? Caram, tu... Va, vinga, us explico un secret sobre els "líders" del 155: Si Torrent hagués tirat endavant el debat d'investidura li haurien dit que era presoner d'un desequilibrat que viu a Brussel·les i dels radicals de la CUP. I si l'hagués suspès (que no ho ha fet) haurien dit que ERC acata el TC. Mira que en són de previsibles aquests del 155...

Bé, qui està nerviós? Jo diria que l'Estat. Mireu què ha dit encertadament el periodista Pedro J al seu diari digital: "Torrent "aplaza" el pleno hasta poder investir a Puigdemont "con garantías". Paraula de Pedro J! Però diu una cosa més, en el subtítol de la seva crònica. I és aquest: "El presidente del Parlament ha advertido de que no piensa nombrar a otro candidato que no sea el expresident y que ha pedido a los servicios legales que protejan a Puigdemont de la decisión del Tribunal Constitucional". Caram tu, aquest Roger Torrent...

En fi, per avui ja n'hi ha prou. Me'n vaig al sofà i connectaré la tele per cable perquè vull veure la conferència de Carles Puigdemont a Bèlgica. És a les set de la tarda. Suposo que dirà alguna cosa del que ha passat avui. O potser no dirà res? No parlarà? Ningú preguntarà? O potser... Ai!

PD. Ostres, el president Carles Puigdemont no anirà finalment a l'acte que tenia previst per aquest vespre a la ciutat belga de Lovaina. Però... no s'estava preparant la conferència i tenia el mòbil apagat? I jo em pregunto: avui era el dia per tenir el mòbil apagat? I si no has anat a la conferència, què has fet, president?

Bernat Deltell. Publicat el dimarts 30 de gener de 2018

 

 

Publicat el: 2023-01-23 Visualitzacions: 10
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar