Xavier Trias, considerat una de les personalitats més influents del món, perd l'alcaldia de Barcelona a causa de greus acusacions de corrupció que es demostraran falses
22 de maig de 2011. El convergent Xavier Trias guanya les eleccions municipals de Barcelona amb 174.022 vots (el 28,7%) i 15 regidors (14 en un nou recompte mesos després) d'un total de 41. Uns dies més tard, concretament l'1 de juliol, Trias és proclamat alcalde amb 17 vots a favor: 15 regidors de la federació nacionalista i dos d'UnitatxBarcelona (Jordi Portabella i Joan Laporta). D’aquesta manera, CiU trenca finalment l'hegemonia socialista que ha governat ininterrompudament l'Ajuntament des de la transició.
17 de maig de 2013. El ja alcalde Xavier Trias es reuneix amb el seu homòleg a Nova York, Michael Bloomberg. Bloomberg aprofita la visita de Trias per preguntar sobre la situació política catalana: “M'ha preguntat si cada vegada hi ha més separatistes o no a Catalunya. Jo li he dit que sí”, comenta Trias a la premsa, tot i que matisa que l'alcalde novaiorquès pregunta “per educació i per interès, no pas per preocupació".
22 de març de 2014. Xavier Trias se situa en el número 46 de la llista de personalitats més influents del món. El rànquing elaborat pel portal d'Internet CNNMoney, que unifica els resultats de la cadena de televisió CNN i de les revistes Fortune i Money, analitza la capacitat de 50 personalitats per influir, motivar i crear un món millor. La llista l'encapçala el papa Francesc, seguida per la cancellera alemanya Angela Merkel i els empresaris Allan Mulally i Warren Buffet. L'alcalde Xavier Trias és l’únic ciutadà de l’Estat espanyol present a la llista; d'ell se'n destaca la “capacitat de transformació de la ciutat de Barcelona”, definida com “una joia cultural”. Altres alcaldes, com el de Nova York, ocupen un lloc entre els 15 primers d’aquesta singular classificació.
25 de setembre de 2014. Xavier Trias fa un viatge llampec a Beijing, Los Angeles i Nova York. Precisament, a Los Angeles es reuneix de nou amb l'empresari i ja exalcalde de Nova York Michael Bloomberg. Trias comenta amb Bloomberg la situació política catalana i li mostra imatges de les mobilitzacions sobiranistes dels darrers anys. Michael Bloomberg és el propietari de la principal agència de notícies privada del món centrada bàsicament en informació econòmica. Té més de 19.000 treballadors, presència a tots els continents i la seva seu està ubicada al centre mateix de Nova York.
1 d’octubre 2014. Tres dies després de la reunió entre Michael Bloomberg i Xavier Trias, l’agència Bloomberg publica un duríssim editorial titulat "First Scotland, Now Spain" sobre el cas català i exigeix al president Mariano Rajoy reconèixer tots els errors comesos per Espanya i impulsar una reforma constitucional que inclogui el dret de secessió dels catalans: “Com els escocesos, els catalans volen un referèndum d'independència. Però, al contrari que els britànics, els espanyols no el volen deixar fer. És un error, i els dirigents espanyols han de tenir per una vegada la talla d'estadistes i permetre el vot dels catalans”. L’editorial de Bloomberg acaba d’aquesta manera: “(M. Rajoy) Hauria d'estar obert també a una reforma constitucional que hauria de descentralitzar els poders i incloure-hi un procediment per a permetre que les regions espanyoles poguessin votar la secessió. No caldria que fos necessàriament en els termes extraordinàriament generosos que Cameron ha acordat amb Escòcia, però això crearia un camí potencial perquè els catalans poguessin fer si més no un referèndum no vinculant sobre el seu estatus. L'obertura d'unes negociacions com aquestes portaria els catalans a abandonar el referèndum actual, si creuen que hi haurà una via legal per a votar sobre la independència (...)”.
1 d'octubre 2014. Amb l'impacte de l'editorial de Bloomberg, Xavier Trias es reuneix amb el nou alcalde de Nova York, Bill de Blasio. Durant la reunió se signa un Memoràndum d’Entesa per a l’intercanvi i cooperació en planificació urbana, disseny urbà i Smart Cities.
4 d'octubre de 2014. Els alcaldes catalans aproven la moció en defensa del dret a decidir. Xavier Trias, ja de nou a Barcelona, afirma: “Hem de fer tot el possible per poder votar el 9N”. I afegeix: "El procés polític que vivim ha de servir per fer de Catalunya un país més just, més lliure i on la gent visqui millor".
Uns dies després de l'editorial de l'agència de notícies Bloomberg i del suport explícit de l'alcalde de Barcelona al 9N, una persona que Xavier Trias no vol identificar l'adverteix que tindrà problemes: "Vés amb compte perquè ara no et deixaran de petja". Ho explica el mateix alcalde al programa que té el periodista Josep Cuní a 8TV: “Hi ha gent”, afirma Trias, “que fa coses que no són normals en aquest país, i que no són admissibles”.
27 d'octubre de 2014. Dies abans de la consulta del 9N, apareix aquesta portada del diari El Mundo. La informació està signada pels periodistes Eduardo Inda, Esteban Urreiztieta i Fernando Lázaro:
28 d’octubre de 2014. Nova portada del diari El Mundo, aquesta vegada amb un número de compte corrent suís atribuït a l'alcalde Xavier Trias:
Alguns mitjans i partits polítics abonen la tesi dels comptes de Xavier Trias a Andorra i a Suïssa. encara que es demostra que tot és fals: la banca suïssa certifica que l'alcalde Trias no té comptes en aquest país, anticorrupció arxiva la causa i, curiosament, els tres periodistes que han signat la crònica periodística queden absolts. El titular del jutjat del penal número 20 de Madrid, Ignacio Ubaldo González Vega, absolt Eduardo Inda, Esteban Urreiztieta i Fernando Lázaro Fernández d'un presumpte delicte de calúmnies greus amb publicitat: “la notícia difosa era d'interès públic, no es tractava d'un simple rumor o insinuació, sinó que provenia d'una font seriosa i fiable” i, per tant, els periodistes “van actuar en l'exercici del dret constitucional a la llibertat d'informació” i “no amb el propòsit de difamar o menysprear el senyor Trias”.
La “font seriosa i fiable” a què al·ludeix la sentència del jutjat del penal número 20 de Madrid és l'informe que la policia espanyola envia a la Fiscalia Anticorrupció amb la denúncia que posteriorment és arxivada.
Xavier Trias, considerat una de les personalitats més influents del món, perd l'alcaldia de Barcelona el maig de 2015 davant d’Ada Colau a causa de greus acusacions de corrupció que es demostren falses.
Clavegueres? No home no!
Bernat Deltell. Publicat el dilluns 8 d'abril de 2019