Alemanya. Una primera aproximació

Un comunicat oficial que pocs han tingut en compte i que ha marcat part del camí d'aquests darrers mesos

22 de desembre de 2017. Eufòria entre els partits independentistes i sorpresa i decepció entre els de la colla del 155. Contra tot pronòstic, les tres formacions independentistes -JxCat, ERC, CUP- sumen majoria absoluta al Parlament de Catalunya. El govern espanyol està noquejat, no entén què ha passat, com s’ha pogut perdre unes eleccions amb una participació rècord de més del 80% (la Catalunya silenciosa ha votat), els principals líders independentistes a la presó o a l’exili, gairebé tots els mitjans a favor i la publicitat del bloc del 155 descontrolada. Res de res. Derrota. A sobre, el partit del govern, el Partit Popular, ha quedat en última posició (fins i tot per darrera de la CUP) i amb quatre diputats. La llavors vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, artífex de l’operació del 21-12, desapareix del mapa durant tres setmanes. Fracàs total i absolut.

Unes hores després de conèixer-se els resultats, quan encara les urnes estan calentes i el soroll entre vencedors i vençuts puja de decibels, apareix un comunicat oficial. És divendres 22 de desembre. Matí. El govern federal alemany fa públic un comunicat oficial (repeteixo: oficial!) valorant les eleccions “regionals” catalanes. Sorpresa! Què hi fa el govern alemany valorant unes eleccions “regionals” d’un altre estat de la UE? Encara és més insòlit que un govern en funcions signi un comunicat d'aquestes característiques. I és que Angela Merkel encara no té assegurada la governança del seu país perquè tot depèn d’uns pactes molt difícils i d’uns equilibris molt fràgils que trigaran mesos en formalitzar-se.

Doncs bé, tot i amb això, el govern federal alemany pren posició sobre els resultats electorals catalans. I diu tres coses:

-desescalar el conflicte

-respectar els resultats

-diàleg dins la llei i la Constitució

Anem per la primera. El govern federal alemany demana desescalar el conflicte. No vol més imatges com les de l’1 d’octubre. Turquia no forma part de la UE, però Espanya sí, i a Espanya no es poden fer coses com les que fan els turcs. Per tant, res de violència. I ara, fixem-nos en la seqüència cronològica. El comunicat es fa públic el  divendres 22 de desembre; dissabte i diumenge és cap de setmana i vigília de Nadal, i dilluns 25 de desembre és Nadal i, per tant, festiu. El dimarts 26, el primer dia laborable a Espanya (a Catalunya és festiu) s’ordena el retorn dels “piolins” cap a casa. S’ha acabat. L’anunci ha vingut de cop. Casualitat? A veure si ens entenem: resulta que s’envien els “piolins” a Catalunya per restablir l’ordre, oi? S’hi queden durant mesos, i just quan es convoquen les eleccions i guanyen els independentistes (que són aquells contra qui has de restablir l’ordre) assegures que ja està tot controlat i els “piolins” poden tornar cap a casa. Vinga va!

Segon punt. Respectar els resultats. Missatge directe al govern de Mariano Rajoy: res de fer trampes, res de voler arreglar als despatxos el que no has guanyat a les urnes. Respectar escrupolosament el que ha decidit la ciutadania.

I ara, el tercer punt: diàleg dins la llei i la Constitució. Aquí hi tenim dos missatges: demanda de diàleg (s’adreça a les dues parts) i fer-ho dins la llei i la Constitució. Evidentment! Algun hiperventilat dirà que això és vergonyós i que és una derrota. De cap manera; us imagineu el govern federal alemany demanant diàleg “i, si convé, saltant-se la llei i no fent cas del que diu la Constitució”? Doncs això mateix!

Finalment, algunes reflexions:

-quantes vegades el govern federal alemany s’ha pronunciat sobre els resultats d’unes eleccions “regionals” d’un altre estat de la UE? Crec que no hi ha pràcticament precedents

-el comunicat es fa públic hores (hores!) després de conèixer-se els resultats del 21-12. Per tant, Alemanya observava amb lupa tot el que succeïa al nostre país

-el comunicat es publica en alemany (la llengua del país) i en anglès (la llengua de la diplomàcia internacional) per a què tothom l'entengui

-el govern federal alemany està "en funcions", això vol dir que no té cap obligació de donar la seva opinió sobre les eleccions catalanes. S’ho podia haver estalviat... i no ho va fer!

Per acabar aquest primer article sobre Alemanya: Que ningú tregui conclusions precipitades. Alemanya està a favor de la independència de Catalunya? No. Alemanya està a favor d’una solució negociada i pactada en benefici de tothom? Sí.

Continuarà...

Bernat Deltell. Publicat el dilluns 4 de juny de 2018

 

Publicat el: 2018-06-04 Visualitzacions: 19697
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar