Una brutal crisi d'estat

El pitjor de la crisi d'estat actual és que ningú accepta ni reconeix que hi sigui. Ningú, en definitiva, té el valor de parlar clar.

1) Començo fil ????????????

Quan comença la crisi d'estat? Quan el principal partit de l'oposició l'any 2006, el PP, recull 4.028.396 firmes contra la reforma de l'Estatut de Catalunya i en la campanya es menteix a consciència. Us imagineu aquesta mateix situació en qualsevol altre país europeu?

2) Una crisi d'estat és quan un Tribunal Constitucional, que hauria de ser l'àrbitre, actua arbitràriament i part de la població ja no se sent representada per la justícia. I també quan se sap que el govern truca als magistrats per manifestar-los la "gravetat de la situació".

3) Però una crisi d'estat també són coses concretes. Per exemple: Una crisi d'estat és quan el partit que governa el país és considerat el més corrupte d'Europa gràcies als seus 900 imputats i part de la cúpula fundacional és a la presó o pendent de judici (Rato, Matas, Soria...).

4) Una crisi d'estat és quan el partit que governa no pot aprovar els pressupostos que li exigeix Europa i l'oposició és incapaç de posar-se d'acord en una alternativa de govern. I el cas és que la situació no es resoldrà tampoc en la convocatòria de noves eleccions. Paràlisi!

5) Una crisi d'estat és quan tota la premsa actua com a portaveu del govern. Sis capçaleres dient el mateix, mitjans intervinguts, la televisió pública expulsada de les institucions europees per "manca d'independència" i informacions que només tenen com a objectiu destruir adversaris polítics.

6) Una crisi d'estat és també quan part de la premsa de prestigi internacional diu que el president del teu país és un cadàver polític i situa el ministre d'Exteriors Alfonso Dastis entre els dirigents "autoritaris" del món al costat de Nicolás Maduro i Bashar al-Assad.

7) Una crisi d'estat és quan una part del teu territori vol marxar i tu respons amb garrotades, amenaces, querelles, empresonaments, guerra bruta... i sense cap projecte polític. Una crisi d'estat és quan tens un greu problema territorial i ets incapaç de dialogar amb l'adversari.

8) Una crisi d'estat és quan el cap d'aquesta nació de nacions ha hagut de plegar a correcuita per haver practicat "males arts", quan tens part de la família a Suïssa i quan l'actual rei s'allunya del paper de moderador i compra el "a por ellos" d'un govern corrupte.

9) Una crisi d'estat és quan saps que et llegiran la cartilla a Davos i hi envies Felipe VI a rebre les garrotades i tu t'amagues perquè a sobre no saps ni anglès. Una crisi d'estat és quan estàs aïllat internacionalment i el teu candidat al Tribunal Europeu de Drets Humans és eliminat a la primera.

10) Una crisi d'estat és quan milions de persones creuen que tot això de l'imam de Ripoll i dels atemptats de Barcelona fa molta pudor. Per què aquesta gent desconfia? Per què tants milions de persones dubten de la integritat moral d'aquest estat?

11) Una crisi d'estat és quan en una suposada democràcia europea 24 premis Nobel (de diferents disciplines) exigeixen "negociació" en el conflicte territorial amb Catalunya i amb els presos. Algú recorda 24 premis Nobel reclamant "negociació" als britànics?

12) Una crisi d'estat és quan diferents organismes internacionals (Amnistia Internacional, informe Greco, estudi del Fòrum Econòmic Mundial, ONU...) posen en qüestió la independència del sistema judicial del teu país i el situen per sota de Botswana, Tadjikistan i Azerbaidjan.

13) Una crisi d'estat és quan el partit de govern ja ha perdut el territori i no controla cap de les grans ciutats ni comunitats de rellevància. Una crisi d'estat és quan les institucions estan corcades per la corrupció, l'amiguisme i el favoritisme polític.

14) Una crisi d'estat és quan has retallat 20.000 milions a la sanitat pública, quan has rescatat la banca amb 100.000 milions d'euros i no has recuperat pràcticament res i quan 400.000 famílies han patit un desnonament des de l'any 2008. Això també és una crisi d'estat.

15) En definitiva, una crisi d'estat galopant és quan una part del territori aplaudeix i crida "a por ellos" a policies que van a una altra zona d'aquest mateix territori per evitar que votin. Quan passa això com a estat tens un greu problema, molt greu i molt profund.

16) Resumint: Espanya es troba en una greu crisi d'estat que d'aquí a poc s'emportarà per davant aquest govern i segurament part del règim del 78. I tot això amb l'extrema dreta desfermada. I sabeu què? Passaran coses molt greus, coses inimaginables, però la pitjor és aquesta:

i 17) Que no hi ha pràcticament ni un sol analista/periodista espanyol que tingui els pebrots de dir a la ciutadania que sí, que hi ha una crisi brutal, que la situació és d'una extrema gravetat, i que pot acabar molt malament. Sobretot per a Espanya, que és qui encara té estat.

Bernat Deltell. Publicat el dilluns 19 de febrer de 2018

Publicat el: 2023-01-23 Visualitzacions: 1011
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar