Danys col·laterals

Danys col·laterals

Cronologia d'uns fets que han provocat més de 30.000 morts i zero responsables

Dissabte 21 març de 2020. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anuncia que l'exèrcit desinfectarà les residències de la tercera edat afectades pel virus responsable de la covid-19. Sánchez informa que la mesura s'ha pres a petició d'alguns governs autonòmics que han sol·licitat ajut urgent. El president espanyol aprofita també per fer balanç de la primera setmana de confinament i aplicació de l'estat d'alarma, dues mesures preses arran d'un brot epidèmic declarat a Wuhan (Xina) el novembre de 2019 i que a mitjans de març de 2020 obliga a confinar bona part de la població mundial.

Diumenge 22 març de 2020. El Cap de l'Estat Major de la Defensa, el general Miguel Ángel Villarroya, assegura que l'exèrcit té previst actuar en 21 residències de gent gran de Madrid, que sumades a les nou a les que ja es va desplaçar dissabte, sumen un total de 30 intervencions.

Dilluns 23 març de 2020. Esclata la notícia. L'impacte és majúscul entre una societat en estat de xoc i que porta més de vuit dies confinada. La ministra de Defensa, Margarita Robles, en una entrevista a El Programa de Ana Rosa de la cadena privada Telecinco, assegura que durant el procés de desinfecció de residències dut a terme per l'exèrcit aquest cap de setmana s'han localitzat diversos cadàvers abandonats. Les paraules textuals de la ministra Robles són aquestes: "L'exèrcit ha pogut veure en diverses residències persones grans absolutament abandonades, si no mortes, als seus llits". I afegeix: "serem implacables i contundents". Hores després, fonts del ministeri de Defensa confirmen a la Cadena Ser que l'exèrcit s'ha trobat amb "escenas durísimas en algunas residencias de ancianos muertos en sus camas y el personal desaparecido" i també “ancianos conviviendo con cadáveres bajo el mismo techo”. Es tracta de “una imagen dantesca que según fuentes de Defensa se ha encontrado el Ejército en varias residencias de ancianos de diferentes puntos de este país. Según estas fuentes, la Fiscalía General del Estado tomará cartas en el asunto". Una d'aquestes residències assenyalades és a Valladolid. Amb tot, no es donen noms ni de residències, ni ubicacions ni tampoc se se sap si són públiques o privades.

Dimarts 24 març de 2020. La Fiscalia anuncia que investigarà a fons el cas. La ministra de Defensa, Margarita Robles, assegura que els responsables "seran castigados con todo el peso de la ley" i que "en eso vamos a ser implacables, contundentes, y es un mensaje muy importante".

Dimarts 2 de març de 2021. Ja ha passat un any d'aquests fets, i el govern de Pedro Sánchez certifica de manera oficial que 29.408 persones han mort per coronavirus a les residències espanyoles des de l'inici de la pandèmia (gairebé 20.000 van morir en geriàtrics els quatre primers mesos de la pandèmia).

Divendres 7 gener de 2022: L'agència de notícies espanyola EFE informa que "un total de 5.083 mayores murieron con covid-19 en las residencias en 2021, el año de la vacuna, frente a los casi 26.000 que fallecieron en estos centros en el primer año de la pandemia con prueba positiva o síntomas compatibles con el coronavirus". Així doncs, i segons la informació d'EFE, “sumando también los fallecimientos de casos sospechosos, el total sería de 30.880 muertes con covid, de los que 5.083 han ocurrido en 2021". Total: 30.880 morts!!!

Dilluns 31 de gener de 2022. Amnistia Internacional es posiciona sobre l'escàndol de les més de 30.000 morts a les residències espanyoles i la deixadesa de la fiscalia en les seves investigacions. Segons el diari El País, “Amnistía Internacional reprocha a la Fiscalía que haya dado carpetazo a las muertes de mayores en las residencias sin una investigación suficiente. La ONG denuncia que 451 de las 517 investigaciones fueron archivadas sin un mínimo esfuerzo por esclarecer lo ocurrido”. L'informe d'Amnistia Internacional és demolidor: acusa la fiscalia d'haver incomplert l’obligació d’investigar de manera exhaustiva les possibles vulneracions del dret a la vida que es va produir en aquests centres, tal com exigeix el dret internacional dels drets humans: “Més de 35.000 persones van morir a les residències i, no obstant això, no hi ha ningú declarat responsable dels fets".

I ara, tornem al passat més immediat. El març de 2020, quan esclata la notícia, la ministra de Defensa, Margarita Robles, assegurava que "los responsables {de les morts de les residències} seran castigados con todo el peso de la ley". Els fets, en canvi, demostren tot el contrari. Gairebé dos anys més tard, zero responsables. Això només passa quan un Estat està en fallida i on ja no hi ha res que funcioni ni importi, fins i tot les vides humanes.

Bernat Deltell. Publicat el dimecres 9 de febrer de 2022

Publicat el: 2022-02-09 Visualitzacions: 2193
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar