No hi haurà trobada entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra; no hi haurà reunió bilateral entre els governs català i espanyol; no hi haurà comunicat oficial conjunt dels dos governs. Quines coses de dir, oi?
Octubre 2018
El Gobierno rechaza una reunión entre los presidentes Pedro Sánchez y Quim Torra sobre la autodeterminación: “No es el momento”
El Gobierno dice que no sabe a quién representa Joaquim Torra
No habrá reunión bilateral
Novembre 2018
El Gobierno solo aceptará un breve encuentro con Joaquim Torra
Desembre 2018
Dilluns 10 de desembre. El Periódico anuncia que el ministeri de l'Interior enviarà 400 efectius antidisturbis a Catalunya davant les protestes anunciades el 21 de desembre amb motiu de la celebració del Consell de Ministres a Barcelona
Dilluns 10 de desembre. Migdia. Carmen Calvo, vicepresidenta govern, amenaça: “Adoptarem mesures, en el marc de les competències i de l'estat de dret, perquè el que va passar ahir (obrir barreres als peatges) tingui conseqüències i no torni a passar mai més. No es poden tallar vies”
Dilluns 10 de desembre. Migdia. La portaveu del Comitè Electoral socialista, Esther Peña, ha advertit que al PSOE no “li tremolarà el pols” si es donen les condicions per tornar a aplicar el 155 a Catalunya
Dilluns 10 desembre. A les 20 hores aprox. Mitjançant tres cartes, el govern espanyol demana explicacions a la Generalitat pel fet que els Mossos no intervinguessin davant les accions del cap de setmana dels CDR’s. I adverteix que, si convé, enviarà policies per garantir l'ordre públic
Dilluns, 10 de desembre. A la nit. Sembla clar que l'aplicació de l’article 155 és inevitable perquè al PSOE ja no li tremola el pols, ni la mà ni les cames. S'ha acabat el bròquil! Però alguna cosa deu passar, aquesta nit, perquè...
Dimarts 11 de desembre. Matí. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, en un esmorzar a Madrid, obre la porta a suspendre el consell de ministres a Barcelona. És corregit gairebé a l'instant pel govern espanyol
Dimarts 11 de desembre. A les 16.45 hores. La vicepresidenta Carmen Calvo diu des del Senat que l’aplicació del 155 a Catalunya no és damunt la taula. No diu “ja ho veurem”, no, diu que “no és damunt la taula”
Dimecres 12 de desembre. Primera hora del matí. Després del discurs abrandat de Pedro Sánchez, passa això: “La vicepresidenta Carmen Calvo ha trobat bones les explicacions del conseller d’Interior, Miquel Buch, sobre l’actuació dels Mossos per garantir tant l'ordre públic com el dret de manifestació. Calvo, des dels passadissos del Congrés, demana a l’oposició -PP i Ciutadans- que “haurien d’ajudar a la tranquil·litat”. Sobre l’aplicació de l’article 155 ha dit que no era sobre la taula i que és només “una mesura excepcional”
Dijous 13 desembre. La ministra Meritxell Batet assegura que l’aplicació de l’article 155 a Catalunya no forma part dels plans immediats del govern espanyol perquè “no resol el problema de fons; podem aplicar 300 vegades el 155 i a on ens conduiria? Al mateix punt, a la política i al diàleg”
Dijous 13 de desembre. Pedro Sánchez viatja a Europa on hi ha una reunió de caps d'estat. Aprofita la cimera per parlar una llarga estona amb el primer ministre d'Eslovènia arran de l'erràtica informació publicada per La Vanguardia que ha creat una nova crisi diplomàtica. En roda de premsa posterior a la reunió del Consell d'Europa, Sánchez diu: “Sosiego, tiempo, diálgo, sentido de estado por parte de todas las fuerzas políticas, sobretodo aquellas que estamos negocia... gobernando en distintas insituciones”
Divendres 14 de desembre. La vicepresidenta Carme Calvo envia una carta demanant reunió: “Seria convenient que tots dos (Sánchez i Torra) poguessin mantenir una trobada en la qual reprendre el camí del diàleg constructiu que ha de fonamentar la relació entre els nostres governs”
Dijous 20 de desembre. La portaveu del grup socialista, Adriana Lastra, assegura que la trobada entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra “no será una reunión bilateral” (quan dos presidents i vicepresidents es reuneixen és una bilateral, t'hi posis com t'hi posis!)
Dijous 20 de desembre. El Gobierno asegura que sólo habrá un saludo de cortesía entre el presidente Pedro Sánchez, el president Torra y sus ministras y consellers justo tras el encuentro entre ambos (la salutació va durar de les 19.15 a les 20.40)
Dijous 20 de desembre. A la nit. Comunicat conjunt dels dos governs reconeixent l'existència d’un conflicte, tot i que constata les discrepàncies “notables” que tenen a l’hora d’explicar-ne l’origen, la naturalesa i les vies de resolució, i es comprometen a cercar un “diàleg efectiu que vehiculi una proposta política que compti amb l’ampli suport de la societat catalana”. També els compromet a mirar d’avançar cap a una “resposta democràtica” a les demandes dels ciutadans “en el marc de la seguretat jurídica”, sense fer referència a la sagrada constitució espanyola
El periodista Andreu Barnils explica: Batet (PSOE): “El referéndum de autodeterminación no ha salido en la reunión. La posición del gobierno es que no existe este derecho. Y además pensamos, en cualquier caso, que si se hace un planteamiento binario no resuelve el problema de fondo”
Però després passa això:
Periodista: La consellera Artadi ha dicho que el referéndum de autodeterminación sí ha salido en la reunión entre presidentes...
Batet: Mm, eh, bueno, yo hablaba del contenido de la reunión en la que yo he estado. No la de presidentes.
Conclusió
A què ens porta tot aquest relat cronològic? A les eleccions generals del 28 d’abril. Sí, després de la reunió bilateral (sí, bilateral!) entre els governs espanyol i català es produeix una revolta interna dins del PSOE. Alguns barons apunten directament a Pedro Sánchez com el culpable del desgavell que patiran a les eleccions municipals i autonòmiques del proper mes de maig per haver pactat (?!) amb els independentistes. Sánchez, per tant, s’ensuma que el poden fer caure per segona vegada. I què fa? Doncs al mes de febrer decideix avançar les eleccions generals amb l’excusa que no té els pressupostos aprovats.
Què significa això per a Pedro Sánchez?
Tres coses:
-purga interna. Pedro Sánchez no controlava ni el seu propi grup parlamentari de 84 diputats. Molts d’aquests van ser els responsables de la seva caiguda. És més, un grup gens menyspreable de diputats socialistes preferien que Mariano Rajoy continués en el càrrec abans que votar a favor de la moció de censura. Un grup parlamentari propi a la contra impossibilita qualsevol acord amb el govern català. Per això, Sánchez ara s’envoltarà de persones de confiança i ha vetat els afins a Susana Díaz a les llistes provincials. Els diputats que obtingui el PSOE seran completament fidels a Pedro Sánchez
-purga externa. Avançant les eleccions generals Pedro Sánchez deixa en fora de joc els barons territorials contraris al secretari general. Si el PSOE obté uns bons resultats a les generals, Pedro Sánchez passa la “patata calenta” als barons i de manera directa els diu: “he guanyat, per tant, jo no era el problema. Ara et toca a tu demostrar el que vals”
-aturar la dreta i dividir-la. Si el “trifachito” no suma i, per tant no pot governar, Pablo Casado o Albert Rivera -o tots dos- estaran políticament morts. I això permetrà a Pedro Sánchez governar durant quatre anys amb una oposició dividida i amb uns lideratges molt tocats i febles
Per acabar, cal recordar dues coses que considero molt importants:
Dimecres 3 d’octubre de 2018. Primer aniversari de les grans manifestacions que van paralitzar Catalunya. La portaveu del govern, Isabel Celáa (membre del PSE-EE), respon al president Quim Torra: “Las decisiones desmedidas tomadas en el pasado no pueden de ninguna manera condicionar las salidas de futuro que todos deseamos y que además son las que nos exige Europa”. Celáa ho porta escrit (no és un missatge improvisat). I és la portaveu del govern, i ho diu des de Moncloa, no des d'una tertúlia a la cadena Ser!
I la segona:
Dijous 17 de gener de 2019.El parlament extremeny vota a favor d'una proposta del PP per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya “de manera ferma, amb l'amplitud i la durada que calgui per frenar el desafiament independentista”. La iniciativa tira endavant gràcies als vots del PSOE, PP (que és qui presenta la proposta) i Ciudadanos. Podem, en canvi, hi vota en contra. Doncs bé, unes hores més tard, i se suposa que després d'una trucada telefònica, el president extremeny, el socialista Guillermo Fernández Vara, escriu: “La posición del PSOE en Extremadura es muy clara. Aplicar el 155 si se dan las circunstancias,que en estos momentos no se dan. Porque si se hiciera sin razones los tribunales europeos podrían rechazarlo y sería muy grave”
Escrit de manera cronològica s'entén tot plegat una mica millor, oi?
Bernat Deltell. Publicat el dimarts 26 de març de 2019