Eleccions 21 de desembre?

A veure, pensem-hi una mica, en això de les eleccions. Tenim tres escenaris de cara al 21 de desembre, i són aquests:

1. Els partits independentistes no hi participen. Perfecte. Llavors es presenten PP, PSC, Comuns i Ciudadanos. El més probable és acord entre comuns i socialistes (com ja passa a l'Ajuntament de Barcelona i alguna cosa em diu que no trencaran el pacte). Aquests dos partits participaran en les negociacions de reforma de la constitució en nom del govern català. En canvi, els partits independentistes s'hauran exclòs de les institucions catalanes i de les negociacions de futur. Alguns argumentareu que aquestes eleccions no són vàlides, que hi participarà molt poca gent (menys del 20%), que no compten amb cap tipus de legitimitat, etc. La resposta és: i? A qui li importa? A nosaltres? Hi torno: i?

2. Els partits independentistes hi participen (junts o per separat). La victòria és clara. Mireu els resultats del 27S de 2015 i veureu que amb una participació del 77,4% (la més alta de la història i per tant difícil de repetir) la coalició de JxSí va arrassar (62 diputats davant els 25 d'Arrimadas). Si haguessin anat per separat encara haurien obtingut més diputats. Alguns direu: sí, però els independentistes no es mobilitzaran. Segur? Quan apareguin enquestes amb Albiol com a futur president de la Generalitat no es quedarà ningú a casa. A més, si algú està plenament mobilitzat en aquest país són els independentistes i sobiranistes. I el fet que les eleccions se celebrin en dijous (dia laborable) encara farà que voti menys gent (i no precisament del món indepe). L'únic problema d'aquesta segona opció és que vol dir acceptar el marc constitucional espanyol i que per tant es vendrà com una claudicació. Això sí, la mateixa nit electoral aquesta sensació canviarà de bàndol i alguns, a Madrid, diran. "ja hi tornem, mare meva!". I això sí obre la porta a què Europa digui "ja n'hi ha prou, a pactar!"

3. Els partits independentistes hi participen però la CUP no perquè farà una paella solidària i popular o el que sigui. Greu pifiada. La CUP pot arrossegar més de 300.000 vots a l'abstenció, i aquí sí que l'independentisme perd de totes totes. PDeCAT, ERC, Demòcrates i Més es presentaran (en coalició o per separat o en diferents coalicions) però no podran sumar la majoria absoluta. L'única possibilitat de govern en aquest cas serà un pacte ERC + Comuns i el procés quedarà congelat durant una bona temporada

Resumint: La situació no és dolenta encara que ho sembli. L'independentisme compta amb una mica més de dos milions de votants, que és una barbaritat, i disposa de moltes estratègies electorals (anar junts, per separat, en diferents coalicions, amb candidats que fins i tot poden estar a la presó, etc). La inhabilitació de càrrecs pot ser un plus, i la il·legalització de partits no es contempla (sempre cal estar atents a José Montilla, i en una entrevista de fa una setmana al 3/24 va deixar clar que aquest escenari d'il·legalitzar partits és inviable, i avui ho ha remarcat Enric Millo). També cal dir que aquests partidets sorgits a l'ombra de Duran i Lleida (entre d'altres) divideixen el vot unionista. En definitiva, crec que al final es votarà, però dependrà una vegada més de la intel·ligència del món sobiranista i de la capacitat de mobilització per superar la que és la darrera prova (de fet, seria un referèndum maquillat). En cas de victòria podria fer caure Rajoy, com avui ja apunten dos diaris madrilenys ("Rajoy se juega Cataluña en la Lotería de Navidad" de Pedro J. Ramírez, El Español). Atenta la tropa, nois! Cap fred!

Bernat Deltell. Publicat dissabte 28 d'octubre 2017

Publicat el: 2023-01-23 Visualitzacions: 760
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar