A qui hem de votar?

A qui hem de votar?

"En aquestes eleccions cal que es voti en clau local, i això vol dir ser capaç de fer fora l'equip de govern si ha estat incompetent o ratificar-lo si realment ho ha fet bé"

A les eleccions de diumenge 28 de maig decidirem els governs municipals dels quatre anys vinents. Alguns convertiran aquestes eleccions en un plebiscit entre favorables a les polítiques d'esquerra o les de la dreta, partidaris de la independència de Catalunya o de la unitat d'Espanya, entre afins a ERC o a JuntsxCatalunya, entre llistes alternatives o partits convencionals. També es valorarà si Ciutadans i Valents desapareixen definitivament del mapa polític o encara resisteixen en la marginalitat, quants dels nostres veïns són votants de la ultradreta representada per VOX, si el Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo és ja alternativa de govern al PSOE de Pedro Sánchez i si el PSC va disparat cap a la presidència de la Generalitat.

El que polítics, tertulians i analistes argumentaran durant la nit electoral més o menys ja ho intuïm: si JuntsxCatalunya obté un bon resultat a Barcelona, recupera Sant Cugat del Vallès i manté l'alcaldia de Girona es vendrà com un èxit i la ruptura amb els seus socis de govern republicans com una decisió encertada; si ERC fa forat a l'àrea metropolitana diran que el procés atrau nous votants i que, per tant, s'està eixamplant la base; si el PSC fa bons els pronòstics diran que els catalans "han girat definitivament pàgina" al procés independentista; si el PP manté resultats en alguns grans municipis catalans (Badalona, Castelldefels) asseguraran que s'ha iniciat el compte enrere per a la sortida de Pedro Sánchez de la Moncloa; i si Ada Colau reté l'alcaldia de Barcelona es vendrà com un suport a les seves polítiques urbanístiques malgrat les constants crítiques i queixes a les xarxes socials.

Però, per damunt de moltes altres consideracions i ideologies al marge, el que el votant hauria de preguntar-se el pròxim diumenge 28 de maig abans de dipositar el seu vot dins l'urna és el següent: el meu municipi ha millorat aquesta darrera legislatura? L'equip de govern ha facilitat o ha complicat la vida als seus ciutadans a qui diu representar? Es viu millor a la meva ciutat o l'han convertida en un caos? Els carrers són més segurs ara que fa quatre anys? I la neteja, ha millorat? I l'enllumenat públic? Hi ha més obstacles a la circulació i, per tant, més dificultats per accedir als eixos comercials dels centres de les poblacions? Hi ha més aparcament públic? Hi ha més control en la contractació de personal? Dilapidació de cabals públics? Més ordre o desordre? Abusos de poder? Gestió eficaç o ineficient?

Com escrivia recentment Manuel Castaño a El Punt Avui, "aniria bé pensar si els edils cessants ens han complicat la vida o si, dins del possible, ens l'han millorada" i, per tant, si formen part del problema o encara són capaços de gestionar bé el nostre municipi els propers quatre anys.

En aquestes eleccions cal que es voti en clau local, i això vol dir ser capaç de fer fora l'equip de govern si ha estat incompetent o ratificar-lo si realment ho ha fet bé. Votar amb sentit crític i evitar caure en paranys ideològics i adhesions incondicionals a unes determinades sigles. A no ser que tinguis un sou del teu partit o hagis aconseguit un càrrec a través de la teva formació, o simplement siguis un passerell d'aquells que el hooliganisme a les teves sigles t'impedeix veure més enllà del nas, el que has de fer és votar en clau local i en funció de si el teu equip de govern ha fet una bona gestió o són una colla d'incompetents. I més en una ciutat, on els resultats són tangibles i palpables: es viu millor o pitjor, a la teva ciutat? Els carrers estan nets o bruts? Són segurs o insegurs? Les llars d'infants municipals funcionen bé o funcionen malament? Han complert majoritàriament els seus compromisos o han empitjorat la convivència? Tot això és perfectament visible i tangible, i per tant, valorable. 

En definitiva, i ja per acabar, es tracta d'evitar noves preses de pèl, com quan el funcionari de la sèrie britànica Sí, Ministre, Sir Humphrey, explica que la resposta a qualsevol crisi passa per quatre fases. La primera: "no passarà res". La segona: "pot ser que passi alguna cosa, però nosaltres no hem d'intervenir". La tercera: "potser hauríem de fer alguna cosa, però no hi ha res que puguem fer". I la quarta: "potser podíem haver fet alguna cosa, però ara ja és massa tard".

Recorda que els ajuntaments també treballen per a nosaltres, i no nosaltres per a ells. Recorda també que a la política local és molt difícil amagar una mala gestió; que aquesta mala gestió continuï només depèn del teu vot. Únicament i exclusivament del teu vot. Per tant, de tu depèn mantenir a uns incompetents o donar l'oportunitat a un nou equip de govern. 

Bernat Deltell. Publicat el diumenge 21 de maig de 2023

Publicat el: 2023-05-20 Visualitzacions: 5380
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar