Els avisos que arribaven d'Alemanya

Si periodistes, juristes i polítics espanyols (i alguns de catalans) haguessin interpretat correctament el que es deia a Alemanya sobre Carles Puigdemont potser s'haurien estalviat -una vegada més- fer el ridícul

Diumenge 25 de març. El president Carles Puigdemont és detingut a Alemanya. Els mitjans de comunicació de la caverna mediàtica esmolen les eines, bavegen, ho celebren i asseguren que el president català serè enviat a Espanya en qüestió d'hores. Espanya, doncs, guanya, com sempre, asseguren alguns...

La detenció de Carles Puigdemont fa que periodistes, juristes i historiadors perdin la perspectiva de tot. Asseguren, sense cap tipus de fonament, que Alemanya és un país amic d'Espanya i que és el pitjor lloc per ser detingut. La farsa del govern a l'exili s'ha acabat. Un exemple és la piulada que fa Joaquim Coll, historiador i un dels fundadors de l'entitat ultra Societat Civil Catalana. Coll afirma: "Menuda semanita que llevan los independentistas. El jueves, el fiasco de Turull en el Parlament. El viernes, el golpetazo del Supremo. Y hoy Puigdemont, tras eludir la acción de la justicia en Finlandia, es detenido en el peor Estado de la UE para su causa, Alemania".

Però a alguns ens arriba certa informació a mitja tarda del mateix diumenge 25 de març. I entre la informació que circula amb sordina destaquen les declaracions de Wolfgang Kubicki, vicepresident del Bundestag. Poques hores (!) després de la detenció de Puigdemont, Kubicki assegura que no és possible l'extradició per rebel·lió. Però a Espanya pràcticament ningú li fa cas, a Kubicki. Per què? Perquè llavors es trenca el relat. I clar, això no convé. I és curiós, perquè se suposa que els periodistes han de fer certes coses. I si les haguessin fet, aquestes coses (com ara fer servir el telèfon per contrastar la informació) haurien descobert que Wolfgang Kubicki és un dels líders del liberal Partit Democràtic Lliure (FDP) que va obtenir 80 diputats a les darreres eleccions alemanyes. Que governa en alguns lands, com per exemple, al de Schleswig-Holstein (!) junt amb la CDU, el partit d'Angela Merkel. Caram i recaram!

I si els periodistes haguessin afinat una mica més també haurien descobert que Kubicki va exercir de president del grup de l'FDP al parlament de... Schleswig-Holstein! És a dir, el land on va ser detingut Carles Puigdemont. I Wolfgang Kubicki coneix molt bé la política del seu land perquè hi va exercir entre 1992 i 2017. Són molts anys. I també cal tenir en compte que Kubicki, com la seva dona, és advocat, i tots dos tenen casa a Santa Ponça. Advocats, polítics i  de Schleswig-Holstein! I resulta que Kubicki ja ens diu el mateix 25 de març, a la tarda, que Carles Puigdemont no serà extraditat per rebel·lió!

Si la gent hagués fet cas de les declaracions de Kubicki, als líders dels verds alemanys, a l'advocat Gonzalo Boye (llavors força desconegut), al periodista Martí Anglada, i si haguessin llegit tot el que s'ha anat publicant sobre el govern federal alemany, segur que s'haurien estalviat molt de patiment. I els periodistes espanyols (i alguns de catalans) també haurien d'haver llegit i escoltat amb molta cura les declaracions de Gyde Jensen, Andrej Hunko, la ministra de Justícia alemanya Katarina Barley, Wolfgang Schomburg, Gabriele Zimmer, Alexander Dobrindt... I, sobretot, haurien d'haver llegit un exemplar del setmanari Der Spiegel de principis d'abril, i al periodista Augstein, i a l'expert en dret a la Süddeutsche Zeitng, Prantl, també, perquè tots coincidien en dues coses: no hi ha rebel·lió i màxima duresa contra Espanya.

Però si alguna cosa hauria d'haver posat en alerta la premsa de la caverna haurien d'haver estat les declaracions del president del parlament alemany, Wolfgang Schäuble, fetes el 30 de març (pocs dies després de la detenció de Carles Puigdemont). En aquest moment podríem pensar que Catalunya ja està a l'agenda europea i alemanya. Schäuble, una de les persones més influents d'Europa, va dir que "cal configurar la globalització de manera que la gent no se senti perduda", i per això "aconsellem als espanyols solucionar el problema de manera que els catalans puguin conviure-hi". ‏I va afegir: "la decisió sobre Carles Puigdemont sembla ser tot menys trivial. Ara és en mans de la justícia, en la qual tinc plena confiança". Això ho va dir Wolfgang Schäuble!

I ara, si voleu, continuem amb la cantarella aquella que diu que Alemanya no es mou, que Europa no fa res i que alguns veiem visions... Com va dir el Süddeutsche Zeitung de Munic sobre l'intent del govern espanyol de condecorar els policies alemanys que van detenir Carles Puigdemont: "El nord d'Alemanya no està per a qualsevol "bajanada" espanyola" (spanischen Unsinn).

I jo afegeixo el que porto temps dient:

Zugzwang!

 

Ai, aquest periodisme cavernari espanyol (i en part català) de barra de bar...

Bernat Deltell. Publicat el divendres 27 de juliol de 2018

 

Publicat el: 2018-07-31 Visualitzacions: 7454
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar