Gürtel i els seus efectes

La sentència Gürtel és demolidora per al Partit Popular. No tant pels seus efectes econòmics i processals, sinó perquè certifica l'existència d'una caixa B i converteix el PP en el primer partit d'àmbit estatal condemnat per corrupció.

Ja tenim la sentència Gürtel, una sentència dura tal i com es preveia des de feia dies. El president M. Rajoy ha aconseguit aprovar els pressupostos i per tant té dos anys de marge que li permeten esgotar la legislatura. Ha complert amb Europa, però ara s'obren quatre escenaris. Són aquests:

Primer escenari. Si el PP aguanta el que queda de legislatura rebrà durs atacs tant de C's com dels socialistes. La incapacitat de dos dels grans partits de l'oposició per fer fora un govern corrupte s'haurà de dissimular amb un augment dels decibels que eviti la frustració de la seva tropa.

Segon escenari. C's i PSOE pacten fer fora M. Rajoy però mantenint el Partit Popular al govern i fent valer aquella gran estratègia que diu que "no volem guanyar als despatxos el que no hem guanyat a les urnes" (i que és això precisament el que vol fer Albiol a Badalona). Sí al PP, però sense M. Rajoy.

Tercer escenari. Una moció de censura de les esquerres a M. Rajoy i amb ERC trencant amb JxCat al govern català. Terratrèmol polític a Catalunya, canvi de cromos a Madrid. Per què posa tant d'èmfasi Pedro Sánchez amb el suposat supremacisme i racisme del president Quim Torra? Pedro Sánchez ha dit, referint-se a ERC, el següent: "Que den apoyo a un independentista lo entiendo, pero que un partido de izquierdas apoye un racista no lo puedo entender", ha recalcat en una entrevista a la Cadena Ser. A què ve aquest sobtat interès pels pactes d'ERC? Potser la clau cal buscar-la en aquest el que ha escrit aquest dijous el periodista Enric Juliana a La Vanguardia. Recordem-ho: "(...) en los pasillos del Congreso está naciendo una amistad. El PNV comienza a llevarse bien con Esquerra. “Os comprendemos”, le han dicho a Aitor Esteban algunos diputados de la novísima ERC pragmática".

Quart escenari: si M. Rajoy aguanta aquest final de legislatura rebrà garrotades per tot arreu perquè es troba en una clara minoria parlamentària (de fet, és el punt 1 vist des de l'angle oposat). Però haurà aconseguit lligar de mans i peus el futur govern (sigui quin sigui) amb els pressupostos ja aprovats.

Així doncs, passi el que passi assistirem a un final de legislatura "tumultuoso" (en aquest cas sí) i que posarà a prova la resistència del PP i la capacitat de C's, per una banda, i les esquerres d'una altra, de teixir aliances de govern. Resum: s'agreuja la crisi d'estat.

Bernat Deltell. Publicat el dijous 24 de maig de 2018

Publicat el: 2018-05-25 Visualitzacions: 18467
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar