Juny

Moltes coses passen durant el mes de juny. Per això convé recordar-les, per saber on som i cap on podem anar.

27 de juny de 2013. L’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, ingressa a la presó de Soto del Real acusat de ser el cap pensant de la 'caixa B' del partit liderat per M. Rajoy i de tenir una fortuna i amagar-la a Suïssa. Cinc anys més tard, la corrupció i l’erràtica estratègia contra Catalunya fa caure tot el govern del PP.

24 de juny de 2014. Sant Joan. És el dia triat pel ministre d’Educació espanyol José Ignacio Wert per anunciar que la Generalitat haurà de compensar amb 6.057 euros cada alumne que s’hagi de matricular a l'escola privada per ser escolaritzat en castellà. Dit d’una altra manera, els alumnes que es matriculin en un centre privat per ser escolaritzats amb el castellà com a llengua vehicular a territoris amb llengua pròpia on no se'ls garanteix fer-ho a l'ensenyament públic cobraran de l'administració autonòmica corresponent 6.057 euros l'any. Wert té un doble objectiu: carregar-se la immersió lingüística i que sigui el govern català qui pagui les despeses. I com acaba tot plegat? Doncs com sempre acaben els grans anuncis del govern espanyol: el dimarts 20 de febrer d’aquest 2018 el TC tomba els articles de la LOMCE que preveien una dotació de 6.000 euros per a les famílies que demanaven l'escolarització en castellà a Catalunya. Les 20 famílies que van reclamar aquests diners es van quedar sense cobrar ni un cèntim, i això hauria de fer reflexionar a alguns sobre el paper del govern de Madrid: no va contra els independentistes, sinó fins i tot contra a aquells que diuen defensar.

25 de juny de 2015. Mariano Rajoy fa canvis de govern i anuncia la substitució del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, pel fins ara secretari d'Estat per a la Unió Europea, Íñigo Méndez de Vigo. El fracàs de Wert en l’estratègia contra la immersió lingüística és el que el fa caure.

26 de juny de 2016.  Eleccions generals. Tot i que el PP obté un resultat una mica millor que el de desembre passat, queda lluny de la majoria absoluta i ni pactant amb Ciudadanos aconsegueix un govern estable. Just dos anys després, cau tot el govern de M. Rajoy.

22 de juny de 2018. El govern català presidit per Quim Torra trenca relacions amb la monarquia espanyola. La decisió és un míssil directe al règim del 78 i implica que una part del territori ja no se sent representada pel cap d’Estat. Des d’aquí alguns ho han vist com un brindis al sol; en canvi, els grans mitjans internacionals han donat molta transcendència a la notícia. I la té: “Per alts que siguin, els poderosos han de témer els humils” (Fedre 1, 28, 1).

Moltes coses han passat en aquests pocs darrers anys, i moltes d’aquestes coses han passat durant el mes de juny. A vegades convé girar una mica la vista cap al passat immediat per entendre on som, i on podem ser d’aquí poc temps.

Bernat Deltell. Publicat el 26 de juny de 2018

Publicat el: 2018-06-26 Visualitzacions: 13181
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar