La querella contra Pablo Llarena

Els efectes de la querella contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena

1) La mesa del Parlament de Catalunya ha decidit, en reunió extraordinària, interposar una querella per prevaricació contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Motiu? El nou vet de Llarena a la investidura de Jordi Sànchez, tot i les resolucions de l'ONU.

2)  La mesa del Parlament interposa una querella contra Llarena per prevaricació i, si cal, la farà extensiva a la sala del Tribunal Suprem si confirma totes les decisions del jutge que instrueix la causa del Procés sobre els drets polítics dels diputats de la cambra catalana.

3) Cal recordar que Pablo Llarena també va empresonar Jordi Turull el 23 de març, després de sotmetre's a la primera volta del debat d'investidura. D'alguna manera, Llarena supleix M. Rajoy i s'ha erigit en "el governador civil del segle XXI" de la política catalana.

4) Ara bé, què ha passat un cop l'Estat ha sabut que la mesa del Parlament interposarà aquesta querella per prevaricació? Doncs que han sortit en tromba: amenaces, advertències de delicte de malversació, etc. N'ha parlat el ministre de Justícia, el tal Catalá, Méndez de Vigo...

5) ... i fins i tot M. Rajoy, l'home a qui costa molt prendre decisions fins al punt que encara no sap què fer amb un personatge a qui van regalar un màster i que havia de ser la seva successora al partit. Rajoy, Méndez de Vigo i Catalá es mostren bel·ligerants amb el president del Parlament Roger Torrent.

6) La pregunta que ens hem de fer és: per què? Per què aquest nerviosisme?

La resposta és múltiple. Comencem:

-la querella confirma que continua l'enfrontament Cat/Ñ i, per tant, no s'ha resolt res

-la querella allarga els tempos i M. Rajoy continua sense pressupostos

7) -la querella de la mesa segueix la lògica que ja va anunciar el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, Javier Pérez Royo, quan va exposar que cadascun dels ciutadans catalans podria presentar una querella contra Llarena.

8) Segons Pérez Royo, aquesta querella "ciutadana" es pot argumentar perquè les decisions de Pablo Llarena estan afectant el resultat electoral del 21 de desembre i, per tant, els drets de cadascun dels votants catalans. S'està obrint, per tant, un nou front judicial.

9) -la querella contra Llarena arriba en un moment delicat per al jutge quan les seves euroordres estan sent qüestionades per diferents justícies europees. D'aquí el nerviosisme. Si cau Llarena, cau tot l'edifici imaginat i imaginari que s'ha bastit al voltant del procés.

10) -la querella comporta una situació diametralment oposada al que està demanant Europa i, sobretot, Alemanya. El president del Bundestag i exministre de Finances d'Alemanya, Wolfgang Schäuble, va demanar a Espanya desescalar en el conflicte amb Catalunya.

11) Schäuble va fer aquestes declaracions el 30 de març i els fets  demostren que M. Rajoy no té controlada la situació. Schäuble va advocar també per calmar el conflicte català i la necessitat d'abordar la globalització de manera que les persones "no se sentin perdudes en ella".

12) -La querella contra Pablo Llarena ja ha aconseguit un gran èxit polític reclamat per algunes veus independentistes: ampliar la base. Efectivament, la querella compta amb el suport tàcit i explícit de JxCat, ERC, CUP i, amb matisos, dels Comuns: 78 diputats de 135. Bingo!

13) -Neus Torbisco-Casals, advocada de l'equip de Ben Emerson que defensa Jordi Sànchez davant de l'ONU, ha estat prou contundent: "La decisió del jutge Llarena és un error judicial, potser per ignorància". I afegeix que "La decisió del jutge Llarena no té precedents a Europa"

14) Sí, per Torbisco-Nadal, "no hi ha cap precedent en què una democràcia occidental hagi estat avisada pel comitè dels Drets Humans que, o bé implementen aquestes mesures cautelars o, es produeix un dany irreparable d’un parlamentari. No hi ha cap cas".

15) Un dels coordinadors de la defensa de Carles Puigdemont, l'advocat Gonzalo Boye, ja ho va anunciar fa uns dies: "‘Ningú no donarà la raó al jutge Llarena". La querella per prevaricació interposada avui per la mesa del Parlament de Catalunya aprofundeix una mica més en la caiguda del jutge, l'últim dic de contenció abans del naufragi.

i 16) Amb tot, es possible que la querella no prosperi, però els nervis desfermats a les institucions del gobierno de España són molt reveladors de tot el que està passant. I passaran tantes coses, aquest 2018...

Bernat Deltell. Publicat el divendres 13 d’abril de 2018

Publicat el: 2023-01-23 Visualitzacions: 6957
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar