Les bananes d'Europa

Les bananes d'Europa te les hauries de prendre seriosament, sobretot si vols ser un empresari amb visió de futur

1) Roger Brunet (1931) és considerat un dels màxims geògrafs de França. Ell és també el creador del centre RECLUS que va dirigir fins el 1991. Aquest és un grup d'anàlisi de la geopolítica europea que sovint assessora al govern francès.

2) Brunet divideix Europa en espais "actius" i "passius" definint l'organització espacial com “un conjunt, més o menys coherent, d'espais relacionats. Aquest conjunt es troba al mateix temps diferenciat i integrat en àrees i xarxes dins les quals circulen capitals i persones".

3) Doncs bé, a final dels anys 80 Roger Brunet presenta un estudi elaborat per RECLUS denominat The Banana Blue. Aquest estudi és bàsicament un encàrrec del govern francès per començar a posar les bases d'una Europa federada i articulada en regions. Preveure el futur. Mapes.

4) La Banana Blava és un corredor urbanitzat discontinu de l'Europa Occidental que s'estén des de la regió de North West (Anglaterra) fins a la plana de la Padània (Itàlia). En total, més de 100 milions d'habitants i la zona més rica, dinàmica, emprenedora i potent de la UE.

5) La Banana Blava ja no inclou estats, sinó ciutats i regions com Manchester, Londres, Rotterdam, Amsterdam, Brussel·les, Anvers, Colònia, Frankfurt, Conca del Ruhr, Luxemburg, Estrasburg, Basilea, Zuric, Milà i Torí, amb eixos secundaris a París, vall Roine, Hamburg i Munic.

6) La brutal crisi econòmica de 2009 activa el pla "banana". Les autoritats de la UE miren amb lupa l'estudi de Roger Brunet que arriba via França. Sorgeixen les preguntes: què es pot salvar de la UE? què paga la pena salvar de la UE? i, sobretot, on podem treure'n més rendiment?

7) Aquestes preguntes van acompanyades d'unes altres més incòmodes: per què donar milions d'euros a regions que no se'n surten? Quin sentit té que hi hagi zones que visquin completament subvencionades? Si es vol fer una UE a imatge i semblança dels EEUU cal repensar fronteres.

8. S'activa un pla d'estudis. La Banana Blava pot salvar Europa, i encara se'n pot fer alguna més, la denominada Banana Daurada que comença al nord de València i acaba a Gènova passant per Barcelona, Girona, Perpinyà i Mònaco, entre d'altres.

9) Aquesta és una zona que destaca per la seva importància en les activitats relacionades amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, el sector cultural i el turístic. El Sillicon Valley europeu. Ja tenim la doble banana, ja tenim Europa. Però encara hi falta una cosa.

10) Sí, el Diamant Flamenc que comprèn les províncies centrals de Flandes. Els seus vèrtexs són les aglomeracions de Brussel·les, Gant, Anvers i Lovaina i amb una població de 5.500.000 persones i una gran densitat de població superior a 800 habitants per quilòmetre quadrat.

11) El diamant flamenc pot esdevenir el Hong Kong d'Europa, i puja punts des de que els anglesos van votar Brexit. Aquesta és l'Europa que vol la UE. Aquesta és l'Europa que està damunt la taula. La lògica dels estats desapareix i neix una nova dimensió i concepció territorial.

12) Heu llegit bé els mapes? Banana Blava, Banana Daurada i Diamant Flamenc. I punt. I la resta? A la resta hi ha nervis. Grècia és un maldecap. Portugal mira a la seva antiga aliada Anglaterra, i a l'Europa Oriental li agrada Rússia. Merkel ja ha deixat caure part d'Ucraïna.

13) Una Europa federal i ben articulada. Amb molt de pes per a les regions i ciutats. El futur. Però hi ha estats que diuen no. Perden influència, perden poder. Ja no compten. I estan nerviosos. I foten cops de porra. I tot i amb això, les empreses alemanyes no es mouen. No marxen.

14) Les empreses alemanyes (i les franceses i Amazon) es queden a La Banana Daurada. Estan quietes. I els bancs (Sabadell i CaixaBank) prefereixen traslladar la seva seu social a València i Alacant abans que a Madrid. S'entén una mica més, tot plegat?

15) Hi ha gent a qui tot això de la doble banana fa molta gràcia, és divertit, però jo, depenent de la ubicació de la meva empresa, començaria a estudiar-m'ho seriosament no fos cas que Santiago Niño Becerra l'encertés quan va dir que "Espanya és insostenible com a estat tal com és ara".

I 16). Sí, Espanya és insostenible, però l'Espanya mediterrània no. I per això les empreses no es mouen perquè juguen amb avantatge: fa anys que coneixen els nous mapes de la UE. Roger Brunet: espais actius i passius. Qui té ganes de marxar de la "dinàmica" i "activa" Barcelona?

Bernat Deltell. Publicat el dimecres 7 de gener de 2018

Publicat el: 2023-01-23 Visualitzacions: 27724
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar