Les cintes de Villarejo

Les cintes de Villarejo

El contingut de les cintes de Villarejo pot posar en risc la seguretat de l'Estat espanyol

Març 2020

El diari Tribune de Genève publica un nou capítol sobre els negocis obscurs del rei emèrit Juan Carlos I motiu pel qual està sent investigat per la fiscalia suïssa. Tot comença el 2018, quan alguns mitjans espanyols fan públics els àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo en què "l'amiga" Corinna zu Sayn-Wittgenstein explicava que havia ajudat el rei a amagar part de la seva fortuna obtinguda per les comissions de la construcció de l'AVE a Aràbia Saudita. La resta de la informació ja és coneguda per tothom i es pot trobar fàcilment a la xarxa. I per això, ara m'agradaria centrar aquest article en algunes qüestions que potser no s'han valorat prou i que explicarien en part tot el que està passant. I el que està passant a l'Estat -no a Espanya- és prou greu perquè alguns estiguin realment preocupats.

Comencem per les cintes de l'excomissari Villarejo. En el seu moment, quan una petitíssima part del que disposa Villarejo surt publicada, alguns afirmen que no passarà res. Però el pas del temps ho  desmenteix. Villarejo acaba amb la carrera política de María Dolores de Cospedal, i ha finiquitat el llavors totpoderós president del BBVA, Francisco González, entre d'altres. Però encara més rellevant és el que publiquen alguns mitjans el setembre de 2018: "Villarejo dispone de más audios de Corinna que podrían hacer tambalear la monarquia".

Villarejo disposa de tres discs durs amb enregistraments a jutges, fiscals, polítics, periodistes, comandaments policials i empresaris que va registrar durant 25 anys de servei. Coneix l'Operació Catalunya, les clavegueres de l'Estat i també ha treballat "suposadament" per a Javier López Madrid, l'amic “íntim” de la reina Letizia i Felip VI. Seguim. Segons publica el The New York Times el setembre de 2012, la fortuna de la família reial espanyola rondaria els 1.800 milions d'euros, una xifra escandalosa que allunya els borbons de la resta de monarquies europees i de qualsevol codi ètic pel qual s'hauria de regir. Ho recordo de nou: aquests 1.800 milions de d'euros que s'atribueixen a la família reial espanyola és una informació que publica el The New York Times, no pas El Español o El Confidencial. Ho dic perquè en aquest cas cal tenir en compte el mitjà, un dels més influents i prestigiosos del món.

Finalment, el problema reputacional. Juan Carlos I encara és vist per una part molt important de la societat espanyola com l'home que va fer la transició i que va aturar el cop d'estat del tinent coronel Tejero de 1981. Repeteixo: per a molta gent, aquesta és la visió que té del rei emèrit. Però en els darrers anys la seva figura ha anat caient en picat, i qui està ajudant més en fer caure el conjunt de la monarquia són, precisament, els mitjans de comunicació monàrquics i els partits del règim del 78 (Ciudadanos ja és irrellevant). El silenci els fa còmplices. No dir res és molt pitjor que fer-ho, perquè vol dir que no estan al servei del periodisme, sinó d'un obscur entramat d'interessos. I la credibilitat, en un mitjà, ho és tot. I ja són massa casos: Urdangarín, Juan Carlos I i les comissions del Banco Zaragozano, Corinna...

Acabo amb aquesta informació del 21 d'agost de 2018: "En els papers de Villarejo hi pot haver secrets del rei emèrit Joan Carles I i segurament molta altra informació confidencial. Tant és així que la Fiscalia Anticorrupció ja admet de forma pública que aixecar el secret del sumari del cas Villarejo posarà en risc la seguretat de l'Estat".

Agost 2020

El rei emèrit espanyol, Juan Carlos I, comunica al seu fill Felipe VI la decisió d’abandonar l’Estat espanyol després de les últimes informacions publicades sobre els casos de corrupció que han esquitxat el seu regnat.

Juny 2021

Álvaro d'Orleans-Borbó, cosí del rei Joan Carles I i presumpte testaferro d'aquest, amaga a 21 societats offshore un total de 84 milions en habitatges, accions i efectiu. El Borbó és responsable de la Fundació Zagatka, on presumptament el rei emèrit cobrava comissions irregulars. La majoria de les firmes es troben a Panamà i Liechtenstein, segons consta en les diligències del fiscal del cantó de Ginebra que investiga la fortuna oculta de Joan Carles I.

I tot va començar amb unes cintes de Villarejo...

Bernat Deltell. Publicat el dissabte 10 de juliol de 2021

Publicat el: 2021-07-10 Visualitzacions: 7259
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar