L'home més poderós d'Espanya

El lehendakari Íñigo Urkullu és l'home que en aquests moments té més poder a l'Estat Espanyol. És qui negocia sobre ETA, pressupostos generals, pensions i Catalunya.

El lehendakari Íñigo Urkullu explica en una entrevista al diari 'El País' que el seu govern està treballant amb l'executiu de M. Rajoy per l'acostament dels presos d'ETA i ha assegurat que el president espanyol és "sensible" a la qüestió. El PP ho ha negat immediatament.

Amb tot, és molt evident que M. Rajoy i I. Urkullu estan negociant sobre l'acostament dels presos d'ETA i sobre moltes altres coses. D'aquí el nerviosisme de la dreta extrema espanyola (Aznar-C's-judicatura-mediastorm). D'aquí el silenci de l'esquerra. D'aquí que M. Rajoy no hagi impugnat el vot delegat dels diputats Toni Comín i Carles Puigdemont. D'aquí que el ministre Cristóbal Montoro continuï enviant informes al Tribunal Suprem assegurant que no hi ha hagut malversació de fons públics en l'organització del referèndum de l'1-O.

Alemanya fa temps que demana dues coses: desescalar el conflicte i que hi hagi govern a Catalunya. La segona serà ben aviat, i la primera, i encara que no ho sembli, s'està produint a petita escala fins al punt que hi ha moviments estranys a les presons madrilenyes (l'alliberament dels presos polítics era una de les condicions del PNB per donar suport als pressupostos generals de l'Estat).

Mentre, el govern PP prepara el terreny per si ve una nova bufetada d'Alemanya en direcció Pablo Llarena (declaracions del ministre de justícia Rafael Catalá: ¿Por qué se me niega el derecho a opinar?) mentre la fiscalia veu llibertat d'expressió en l'acte d'obertura de la campanya pel "sí" de l'1-O. I Juan Luis Cebrián, l'home que ha dirigit el grup Prisa i el diari El País durant dècades i que des de El Mundo deia el que havia de fer el PP sobre Catalunya, ja està fora de circulació. Sí, estan passant coses, moltes coses.

Ho dic des de fa temps: el lehendakari Urkullu és l'home que en aquests moments té més poder a l'Estat Espanyol. És qui negocia sobre ETA, pressupostos generals, pensions i Catalunya. D'on li ve aquest poder? Voleu dir que no actua d'interlocutor d'algú? Pensa malament i encertaràs...

PD. Entrevista al president del PNB, Andoni Ortuzar, al diari El Correo (diumenge 29 d'abril)

- ¿La decisión del Gobierno de no recurrir la delegación de voto de Toni Comín la abordaron?

- Esas cosas... Solo diré que es una decisión acertada.

Bernat Deltell. Publicat el dijous 3 de maig de 2018

Publicat el: 2018-05-03 Visualitzacions: 9683
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar