Llegir entre línies

No us deixeu endur ni per la propaganda ni per les amenaces. Tot ara s'ha de llegir dues i tres vegades per entendre què està passant.

1) No us deixeu endur per la propaganda, no us deixeu endur per les amenaces, no us deixeu endur per la por, no us deixeu endur pels avisos i advertiments del "ciutadà" Albert Rivera. El president M. Rajoy no té mes remei que acceptar el que li diuen, i el que li estan dient és això:

2) El Govern basc ha demanat avui la "desaparició definitiva" del 155 així com la retirada de tota mesura de control sobre els comptes catalans que resultés "singular" i diferent a la d'altres comunitats autònomes, ja que el contrari suposaria una "anomalia". I així serà.

3) L'acord d'avui entre el PSOE i el govern d'España és NO mantenir el control que l'any passat va aplicar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en què el govern català va perdre el control sobre els ingressos corresponents pel sistema de finançament i els seus pagaments.

4) Montoro mantindrà el control que va començar el 2015 a través de la intervenció general de l'Estat de les despeses, a més dels límits a l'endeutament. Però desapareix el control de les finances establert el setembre de l'any passat. Per tant, sí però no. Una manera de poder negociar en un futur proper...

5) D'altra banda, el tècnic del ministre espanyol Juan Ignacio Zoido, instal·lat al Departament d'Interior del govern català, s'acomiada dels directors generals i abandona el despatx. Juan Antonio Puigserver, secretari tècnic del ministeri, és qui va rebre l'encàrrec de controlar Interior i els Mossos d'Esquadra. Ja ha marxat.

6) Mentre Sánchez i Rajoy diuen que cal respectar la Constitució i totes aquestes coses, ha passat desapercebut que "M. Rajoy está dispuesto a recibir en la Moncloa a Torra cuando tome posesión como nuevo presidente", com ja anuncien mig d'amagat alguns diaris digitals espanyols.

7) Finalment, la clau de tot plegat l'hem de buscar divendres passat. Si el govern de M. Rajoy hagués recorregut davant el TC el vot delegat de Carles Puigdemont i Toni Comín avui no hi haurà president ni futur govern català. Però no ho va fer. Ho va fer el PP, però no pas el govern. El matís és important.

8) Això vol dir el que porto mesos dient i explicant aquí mateix: M. Rajoy està fent tots els passos que li ordenen, i està lligat de mans i peus. L'arma dels pressupostos en mans del PNB ha estat molt efectiva, i tindrà encara una mica més de recorregut.

i 9) Una cosa és la propaganda del mediastorm i una altra de molt diferent els fets i les accions. I encara tindrem alguna sorpresa més que no vull avançar perquè no la tinc contrastada del tot. Però tranquils, que anem bé, i encara anirem millor. Zugzwang!

Bernat Deltell. Publicat el dimarts 15 de maig de 2018

Publicat el: 2018-05-15 Visualitzacions: 12042
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar