L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) ofereix aquest cap de setmana dos concerts dedicats íntegrament a la música del compositor nord-americà Danny Elfman. Dissabte a les set de la tarda i diumenge a les 11 del matí l’espectador podrà escoltar, previ pagament de 48€, algunes de les més conegudes melodies de l’autor de les bandes sonores de les pel·lícules de Tim Burton. Sorprès? No home no, no se sorprengui amic lector. L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (sigui dit de passada, un nom que fa pena) en un intent d’apropar-se a les noves generacions interpretarà música de Batman, El planeta dels simis, Eduardo Manostijeras, i Pesadilla antes de Navidad, entre d’altres. Un programa completíssim i apassionant que comptarà amb la presència del mateix Elfman cantant algunes de les seves peces.
Però això no és tot. L’OBC vol apropar-se encara una mica més als joves i, ja se sap, com que la majoria dels joves són idiotes els grans pròcers de la cosa pública han tingut una idea genial. És aquesta: “Si véns disfressat a L’Auditori d’algun dels personatges de les pel·lícules de Tim Burton, et fas una foto i la comparteixes a les xarxes pots guanyar 1 entrada doble”. Ostres, genial! Quina gran idea! I quina alegria quan saps que l’entrada doble que pots guanyar és per al concert d’Alexandre Desplat, el compositor de Harry Potter. El mateix Desplat estarà al capdavant de l’OBC perquè aquest tipus de música és molt personal i no hi ha cap director català capaç de dirigir una orquestra pública pagada per tots interpretant la banda sonora de Godzilla.
No és, però, la primera vegada que l’OBC organitza aquest tipus de maridatges. Els dies 9 i 10 de gener d’aquest mateix any L’Auditori acull el concert Gladiator Live. Pantalla gegant per veure bé l’actor Russell Crowe degollant lleons i humans mentre l’orquestra hi posa la música en directe. Com que hem trobat un filó d’or, els entusiastes responsables de L’Auditori i l’OBC (directors, directors adjunts, assistents de direcció, direcció tècnica, gerents, programadors, secretaris tècnics, secretaris generals, caps de departament, departament artístic, promoció…) ja ens fan venir salivera amb més concerts de bandes sonores: Titanic (octubre 2016), el ja mencionat concert d’Alexandre Desplat (desembre 2016) i El senyor dels anells II (febrer 2017). Un programa d’alta qualitat artística que de ben segur atraurà milers de joves a L’Auditori.
Has d’admetre que ets un retrògrad, que estàs passat de moda, i la prova és que els concerts de bandes sonores tenen molt d’èxit. Quan et diguin això, respon: Què hi ha més provincià que imitar els nord-americans? Davant la imitació, millor l’original. I segona: èxit? Omplir L’Auditori amb música de Batman interpretada per una orquestra subvencionada i pagada per tots es pot considerar un èxit? O potser hauríem de parlar de fracàs? No és un fracàs programar El planeta dels simis per a què els “joves” descobreixin l’OBC?
I una consideració final. Les orquestres franceses programen compositors francesos (entre d’altres), les russes compositors russos (entre d’altres), les italianes compositors italians (entre d’altres), i així successivament. I aquí? Què passa aquí? Potser l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya programa música de compositors catalans? Amb intèrprets catalans? No, home no, on hi hagi un bon Godzilla que s’aparti Enric Granados i Eduard Toldrà!
Bernat Deltell. Publicat el 13 de maig de 2016