"La diferencia entre un jinete bueno y uno superior es el coraje" (Ricardo Piglia)
Dijous 12 de març
El president espanyol Pedro Sánchez anuncia que transferirà 2.800 milions d'euros als sistemes de Salut de les Comunitats Autònomes per fer front al COVID-19, també conegut com a coronavirus. Sánchez, però, no descarta aplicar l'estat d'alarma a tot el país en funció de com avanci el virus en les properes hores.
Divendres 13 de març
Matí. S'anuncia compareixença del president Pedro Sánchez a les 14.30, on anunciarà noves mesures per combatre el coronavirus. No es descarta aplicar l'estat d'alarma durant 15 dies a tot el país. És l'anunci del que es va anunciar ahir dijous.
Tarda. Compareix el president Pedro Sánchez amb una hora de retard (15.40h) anunciant que demà dissabte s'ha convocat un Consell de Ministres extraordinari per aplicar l'estat d'alarma. És l'anunci a l'anunci de demà i que ja ve de l'anunci de dijous.
Dissabte 14 de març
Matí. A les 10.45h s'inicia el Consell de Ministres extraordinari que ha d'aprovar l'estat d'alarma a tot el país. Es convoca roda de premsa a les dues del migdia on el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, explicarà els detalls de totes les mesures que s'imposaran.
Migdia. A les 13.30 es filtra a la premsa l'esborrany de l'estat d'alarma. La roda de premsa de Pedro Sánchez prevista per a les dues del migdia es posposa fins a les tres de la tarda. S'allarga el Consell de Ministres extraordinari.
Tarda. S'anul·la la roda de premsa de les tres de la tarda, que en un principi s'havia anunciat per a les dues del migdia. El Consell de Ministres extraordinari s'atura una estona; és l'hora de dinar.
Tarda. A les sis finalitza finalment el Consell de Ministres extraordinari que ha durat set hores. Es convoca roda de premsa telemàtica a les vuit del vespre amb la presència del president Pedro Sánchez, que respondrà les preguntes dels periodistes.
Vespre. A les vuit del vespre es desconvoca la roda de premsa. Nou horari: 21.00 hores, just per poder entrar en directe a l'inici dels telenotícies. La premsa, però, des de fa hores que ja té l'esborrany de l'estat d'alarma anunciat des de dijous.
Vespre. A les nou apareix finalment Pedro Sánchez en directe a la televisió (l'hora dels telenotícies) i anuncia el nou decret que entra en vigor a la mitjanit. Amb tot, es tracta d'un decret d'alarma molt curiós i singular: no hi ha confinament, es desplegarà l'exèrcit per lluitar contra un virus, i tintoreries i perruqueries així com carreteres, aeroports i ports estaran oberts i operatius. Com diu Sánchez, "todos debemos combatirlo unidos" perquè "no actuamos sobre los territorios, si no sobre las personas". I per això, el diumenge, els diaris porten un anunci que ocupa tota la portada amb el lema “Este virus lo paramos unidos”. Dies més tard se sabrà que aquesta campanya publicitària ha tingut un cost de 4.500.000 euros i, també, que el "gobierno" més progressista de tots donarà una subvenció de 15 milions a les televisions privades per mantenir el control mediàtic de la crisi sanitària.
Diumenge 15 de març
Tarda. El govern de Pedro Sánchez canvia de criteri i ordena el tancament de perruqueries durant l'estat d'alarma. I mentre això passa, Alemanya considera Madrid ”àrea de risc internacional” pel coronavirus a causa de l'increment de casos, segons informa el telenotícies de la televisió germànica, el Tagesschau.
Però de moment, Espanya continua amb les fronteres obertes perquè, com va dir Pedro Sánchez a la roda de premsa de dissabte, "no actuamos sobre los territorios, si no sobre las personas". I mentre Sánchez actua "sobre las personas", Dinamarca, Alemanya, Portugal i Polònia anuncien el tancament de les seves fronteres, Itàlia aïlla part del país i Estats Units prohibeix l'entrada des de la zona Schengen. En canvi, Espanya manté la frontera oberta i treu l'exèrcit al carrer. Maneres d'entendre la vida i la democràcia...
Dilluns 16 de març
Matí. Metros i busos plens de gent que va a treballar. I per això, el Financial Times es posa les mans al cap: "L'epicentre del coronavirus és ara Europa, amb el nombre més alt de casos confirmats a Itàlia, i amb el nombre de víctimes mortals que creix més ràpidament a Itàlia i Espanya del que ho havia fet a la Xina en el mateix estadi del brot".
Per sort, estem en mans dels millors professionals i experts en la lluita contra el coronavirus, com ara Miquel Iceta, Gonzalo Bernardos, Eva Granados, Ernest Urtasun, Emma Riverola i Joan Coscubiela, que acusen el president Torra d'imprudent per sol·licitar el tancament de Catalunya mentre gaudim de profunds debats científics sobre els telèfons gratuïts i les llàgrimes de la consellera Alba Vergés.
Però a fora sembla que sí, que realment estan preocupats i nerviosos amb el desgavell espanyol, El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, aquest mateix dilluns adverteix el govern espanyol que el confinament de la població no s'està veient i ha alertat que el més important és "trencar la cadena de contagis" per tal de vèncer el COVID-19. I afegeix: "no hem vist l'aïllament urgent, que és fonamental per frenar l'epidèmia".
Però gràcies al coronavirus pots practicar l'anglès llegint la premsa internacional, on expliquen amb tota mena de detalls què els passa als borbons, que diuen que tenen uns quants problemes de corrupció. Uns casos que no apareixen a la premsa espanyola ni part de la catalana. I si estàs interessat en política nacional recomano les declaracions del president socialista de Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page, que "estalla contra el cierre de colegios: ¡Quieren 15 días de vacaciones!". Però tothom tranquil, el mateix Page assegura, uns dies més tard, el 26 de març, que "estábamos siendo disciplinados con la determinación del gobierno de España, que pidió que no los cerráramos". O sigui, jo obeïa ordres de Madrid, ve a dir Page...
En definitiva, Pedro Sánchez, amb servei de premsa, experts en comunicació, assessors, caps de gabinet, community managers, politòlegs, periodistes, relacions públiques i premsa venuda ha fotut un desastre de proporcions còsmiques. No podia ser d'una altra manera: Espanya ha celebrat quatre eleccions generals en quatre anys, dues investidures fallides i té uns pressupostos prorrogats de Montoro (encara vigents). I ara, descobreix que la monarquia robava i que pateix una pandèmia descontrolada per la incompetència dels seus governants. Ja se sap, "la diferencia entre un jinete bueno y uno superior es el coraje" (Blanco nocturno. Ricardo Piglia).
Continuarà...
Bernat Deltell. Publicat el dimarts 7 d'abril de 2020