El temps ho cura tot

Tot sempre és qüestió de temps, en aquesta vida...

1). El president Roger Torrent proposa Jordi Sànchez com a nou candidat. Aquest era el pla, oi? Llavors, per què tants nervis aquest cap de setmana? Bé, ara que ja ho tenim, anem a la fase següent: vina, ràpid, cap a la investidura. Ep, para el carro. Stop!

 

2) Què passa ara? Torrent proposa Jordi Sànchez, però no ha convocat encara el ple d’investidura. I per què no ho ha fet? Doncs perquè JxCat confia (confia!) tancar l’acord global d’investidura amb ERC entre avui i demà i després traslladar-lo als de la CUP.

 

3) A partir de dimecres, si tot va bé, s’iniciaran de nou converses amb la CUP a partir d’un nou document en el qual s’hi està treballant ara mateix. Si la CUP entra en la negociació suposo que llavors hauran de fer reunions i assemblees. I com que el rellotge no està corrent…

 

4) El problema el té M. Rajoy, que ha de presentar els pressupostos abans de Setmana Santa, i el PNB ja ha dit per activa i per passiva que si no s’aixeca el 155 no hi ha pressupostos. I Pedro Sánchez (sí, sí, és viu!) avui ha parlat i ha dit un parell de coses prou interessants.

 

5) I què ha dit? “El PSOE pedirá a Rajoy que se someta a una cuestión de confianza si no logra aprobar los Presupuestos. Sánchez no ve apoyos suficientes para una moción de censura aunque no descarta por completo usarla”. I M. Rajoy que ja veu que haurà d’avançar les eleccions.

 

6) I com que les haurà d’avançar per això ni es molesta en fer una remodelació de govern. Quan De Guindos marxi a Europa nomenarà un nou ministre d’Economia i no mourà cap altra peça del govern. Pel temps que queda ja no paga la pena…

 

7) I enmig de tot això Joan Tardà publica un article a El Periódico (un mitjà que està ja al final del seu recorregut). I Tardà no parlava de fer cap tripartit a la Generalitat (jo no ho he llegit enlloc) ni de fer un govern d’esquerres català. Oi que no?

 

8) Joan Tardà parlava als socialistes com Núria Parlon, però no a Miquel Iceta, el gran perdedor de les eleccions del 21-12. Però… hi ha una cosa que sí que em té intrigat: heu notat la coincidència de l’article de Tardà amb les declaracions d’avui de Pedro Sánchez? Curiós…

 

9) Però no se’n vagin, amics i amigues, que encara tenim més teca. Va, vinga: per què Rajoy ha d’aprovar de cop i volta els pressupostos? Montoro deia que tirarien de reials decrets i ja està. Ho recordeu? Què ha passat ara? Per què M. Rajoy li esmena la plana a Montoro?

 

10) M. Rajoy diu ara que s’han d’aprovar els pressupostos; per tant, necessitem els bascos; per tant, necessitem govern a Catalunya. Per què aquesta pressa? Potser perquè l’amant de la música de Beethoven, la senyora A. Merkel, serà investida presidenta el 14 de març? Ostres!

 

11) I què passarà ara amb Jordi Sànchez? Doncs que el jutge Llarena no el deixarà sortir, i com diu Javier Pérez Royo, “Llarena estarà prevaricant si impedeix a Sànchez ser investit pel Parlament”. I enmig del caos els mitjans internacionals no paren d’atacar Rajoy (ai, aquests periodistes!)

 

12) Bloomberg, The Economist, The Times, The Guardian, Financial Times… I per cert, aquests mitjans sempre parlen en nom d’algú. El director de The Times no s’aixeca del llit i pensa “avui, de què podem parlar? Mira, saps què? farem alguna cosa de Catalunya!”. No, no va així, no…

 

13) Per acabar: quatre associacions de jutges i tres de fiscals han posat avui les bases de la reivindicació que començarà el proper mes d’abril si no es reforça la independència judicial (!) i no es modernitza l’administració de la justícia. Compte, hi ha revolta!

 

i 14) I ara què? Doncs res; xerrar, parlar, escoltar, reunions, tertúlies, dinars, sopars, articles, fils, presentacions, assemblees, congressos, manifestacions, protestes… Què potser teniu pressa? Mira que fa temps que us aviso que no cal córrer, oi?

 

Epíleg 1. Hi ha problemes entre JxCat i el PDeCAT, és cert, però tots els partits tenen problemes, absolutament tots! JxCat i els pedecats no són els únics. També n’hi ha a Esquerra, i per això cal llegir molt bé entre línies els articles i les rodes de premsa. Ànims!

 

Epíleg 2. A primera hora del matí d’aquest dimarts s’ha convocat el ple d’investidura per a la setmana vinent. Això vol dir que ja està tot resolt? No pas: Primer: es podrà celebrar el ple dilluns vinent? Segon: en cas afirmatiu, aconseguirà Jordi Sànchez tots els suports? Tercer: caldrà una segona volta? Quart: caldrà proposar un altre candidat? etc. Va per llarg…

 

Bernat Deltell. Publicat el dilluns 5 de març de 2018

 

 

Publicat el: 2023-01-23 Visualitzacions: 12
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar