Una gran partida d'escacs

Les coses no sempre són com ens diuen...

-PNB permet la tramitació dels pressupostos (s'eviten les eleccions generals) però diu que fins que no s'aixequi el 155 no els aprovarà. Data límit: 24 de maig.

-el PP permet investidura de Quim Torra davant l'emprenyada dels Ciutadans d'Albert Rivera.

-C's envia un escrit davant el Tribunal Constitucional (TC) sol·licitant que se "suspengui de manera urgent" les resolucions de la mesa del Parlament que admeten el vot delegat del president català Carles Puigdemont i del conseller Toni Comín. Doña Inés Arrimadas exigeix al PP que faci el mateix.

-I el PP ho fa: envia escrit al TC contra vot delegat de Puigdemont i Comín. Però hi ha trampa: ho envia el Partit Popular, no pas el govern espanyol. Quan el govern envia un recurs al TC i s'admet a tràmit la suspensió és immediata. Per tant, M. Rajoy permet, de facto, la investidura de Quim Torra

-Bèlgica falla en favor dels tres consellers exiliats per un problema de forma. La fiscalia demana al jutge Pablo Llarena que enviï un nou recurs. I aquest ho farà i picarà l'ham. Bé!

-El "xenòfob i supremacista"  Quim Torra demana diàleg i una reunió sense condicions a M. Rajoy. Bé!

-El nou president Quim Torra presenta dissabte al migdia el nou govern en el qual hi ha empresonats i exiliats. Pedro Sánchez i Albert Rivera demanen mà dura. Però a la tarda apareix un senyor que es diu Joseba Egibar i que és el portaveu del PNB al Parlament basc, i adverteix les parts.

-I Egibar, que porta un llaç groc a l'americana, diu que el PNB no dóna per fet el seu suport als Pressupostos Generals de l'Estat, perquè encara no s'ha format un nou govern, i la condició per negociar i votar els comptes públics era que s'aixequés l'aplicació del 155. Avís!

-Diumenge 20 de maig. A mig matí apareix la notícia que el 155 s'allargarà, però passen les hores i el govern espanyol envia una carta al secretari del Govern, Víctor Cullell, per demanar que no publiqui ENCARA el decret de nomenament dels consellers al DOGC perquè vol analitzar-ho bé.

-M. Rajoy veta la publicació del nomenament dels consellers, no solament els empresonats i exiliats, però permet que es publiqui el decret amb l’estructura del nou govern de Quim Torra. Què està passant? Sí però no...

-Bloomberg, la principal agència notícies d'econonomia del món, entra en escena i avisa: "L'enfrontament es juga amb el pla de Rajoy per rescatar el pressupost del país". Recorda que el PP necessita el suport del PNB, que condiciona el seu vot a l'aixecament de l'article 155 a Catalunya abans del 24 de maig. Per això Rajoy diu: ho hem d'estudiar!

-A final de setmana se sabrà la sentència del cas Gürtel (període 1999-2005) que serà demolidora per al PP. I el socialista Pedro Sánchez ha caigut a la trampa. S'ha passat tan de frenada que es mostra "al costat del PP en el tema català sense condicions". Perfecte. I quan surti la sentència? Què farà Pedro Sánchez? Demanarà la dimissió de M. Rajoy pel cas Gürtel mentre al mateix temps dóna suport al PP contra Catalunya? Com es menja això? I la última: imaginem que PNB no aprova pressupostos i anem cap a eleccions. Si això passa el PSOE és un cadàver polític.

-Tot això és el que està passant, però com que hi ha tanta boira hem d'analitzar-ho tot molt bé per no perdre'ns. Primera: M. Rajoy necessita aprovar els pressupostos per acabar legislatura. Per tant, el 155 s'ha d'acabar abans de dijous, que és quan surt la sentència Gürtel. A més, el PP està dèbil i no li convenen unes eleccions. Per tant, farà el que sigui per evitar una convocatòria electoral que pot ser desastrosa per a ells i per als socialistes.

-Segona: si M. Rajoy no hagués estat pressionat pel PNB (via Europa) hauria presentat recurs contra la delegació de vot de Puigdemont i Comín. No ho va fer. Necessita, per tant, que hi hagi govern. I mentre tot això passa, el jutge Llarena es va emportant les garrotades i el PSOE pica l'ham.

-Tercera: Si convoca eleccions perquè no hi ha pressupostos el PSOE desapareix i Susana Díaz espera menjar-se Sánchez amb patates (per tant, algú està fent el llit al seu secretari general), però Merkel s'emprenya perquè a la inestabilitat d'Itàlia ara seria Espanya qui s'afegiria a la crisi. El sud d'Europa en flames!

-I tot això per uns simples consellers a la presó i a Brussel·les, deu pensar M. Rajoy. I el temps s'acaba aquest dijous 24 de maig. Saps què? I si ens ho estudiem bé tot això i a veure què diuen les lleis, no sigui cas que fem una trencadissa irreparable...

Zugzwang!

PD. Per cert, el periodista Vicent Partal escriu avui dilluns una editorial en la mateixa línia que el meu fil. De fet, diem exactament el mateix. Per si us interessa...

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-carta-de-rajoy-i-la-propaganda-editorial-vicent-partal/

Bernat Deltell. Publicat el diumenge 20 de maig de 2018

Publicat el: 2018-05-21 Visualitzacions: 15343
El teu compromís econòmic com a lector em pot ajudar encara més a fer recerca periodística. Moltes gràcies!
Vull col·laborar